2009. május 8., péntek

3 éjjel 3 nap útózöngéi

Kedves Dalosok!!!

Örömmel adom hírül, hogy az első szép májusi hétvégén nem csak magyar rekord, hanem egyúttal világrekord is született Győr-Ménfőcsanakon! Ezúton szeretném megköszönni Nektek, hogy részt vettetek ebben a nem mindennapi, maratoni éneklésben és hozzájárultatok a sikerhez. Tudom, hogy részetekről is sok munkát jelentett a felkészülés, a részvétel, hisz a szabályok szigorúak voltak és még a profi énekeseknek sem volt könnyű a 3 másodperces szünetekkel végigénekelni a repertoárt. Köszönöm továbbá azt is, hogy mindezt nagy odaadással és barátsággal tettétek! A sikerünk közös, minden résztvevőnek a sikere. Tehát gratulálunk Nektek is és köszönjük, hogy velünk voltatok! Köszönjük a dalokat, az együtt töltött órákat! Nagy élmény volt nekünk a sok kedves emberrel lenni, az összefogás erejét látni és érezni! Bízunk benne, hogy a közös munkánkkal sikerült hozzájárulnunk ahhoz, ami célja is volt a rendezvénynek: a magyar nóta és a magyar népdal védelme, terjesztése. Nagy öröm számunkra, hogy ha csak ennyivel is, de hozzájárulhattunk ehhez. Tudom, hogy sokan most ismerték meg ezen kincseinket. Tudom, hogy vannak, akik talán most énekeltek először népdalt vagy éppen nótát. Sokan csak most tanultak meg egy-egy nótát, népdalt. Sokan voltak, akik újabb dalokat tanulhattak meg a többiektől. Többen jelezték és köszönték, hogy új barátságok köttettek itt a hétvégén. Elmondhatjuk tehát, hogy mindenképpen sikert értünk el a rekordon kívül is.
Kérlek Benneteket, tolmácsoljátok kórus-tagjaitoknak, barátaitoknak is sikerünket és egyben köszönetünket is!
Továbbá ezúton szeretném megköszönni Árvai Violettának és Zátrok Ágnes barátnőimnek is a kitartásukat, emberfeletti munkájukat! Azt hiszem, igazán a helyzet magaslatán voltak mind az 50 órán át és az azt megelőző szervezési időszakban is. Jó csapat voltunk és ezt minden szerénység ellenére mondhatom! Ha mégis becsúszott valami "baki" a szervezést illetően, nézzétek el nekünk!
Továbbá itt köszönöm meg mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a rendezvényhez: adománnyal, munkával, segítséggel. Ahogy láttátok, minden kézre szükségünk volt egy-egy adott helyzetben. Örülünk, hogy mindig volt egy-egy kéz, aki segített.
Köszönjük!

Dalos Barátsággal: Kamocsárné Szilvi




Nyílt levél a "nemzeti" médiának:

Tisztelt Szerkesztőség!

Örömmel tudatjuk Önökkel, hogy Győr-Ménfőcsanakon az első májusi hétvégén, - Anyák Napján - új VILÁGREKORD született magyar nóta- és népdaléneklésben.
Három helyi hölgy, Árvai Violetta, Kamocsárné Mező Szilvia és Zátrok Ágnes ötlete és szervezése volt az 50 órán át tartó folyamatos éneklés staféta-szerű váltásban. A több, mint száz fellépő annyira jól teljesítette - a szigorú szabályok ellenére is – a vállalt feladatot, hogy sikerült nemcsak magyar, hanem egyúttal világrekordot is felállítaniuk. Összesen 3007 percig szólt a nóta és a dal Győr-Ménfőcsanakon, a rekordkísérletnek helyet biztosító Bezerédj Kastély ÁMK-ban.
A rendezvényen felléptek profi művészek és énekelni szerető amatőrök szólóban, valamint kórusok is. Voltak résztvevőink a határon túlról is: Erdélyből és a Csallóközből. A művészek közül feltétlenül ki kell emelnünk Győri Szabó József nótaénekest, aki a rendezvény fővédnöke is volt egyúttal, Tarnai Kiss Lászlót, aki a Magyar Rádióban folyamatosan buzdította a nóta és népdal kedvelőit a részvételre és a szurkolásra. Krasznai Tamás, a Győri Nemzeti Színház művésze mindhárom napon jelen volt, maga is énekelt és a szervezőkkel együtt izgult az eredményért. Kosáry Judit, Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László közel 2 órányi műsorral vették ki részüket a maratoni 50 órából és fergeteges sikert arattak. Szerencsére az ifjú generáció tehetségei is képviseltették magukat, közülük ki kell emelni Jónás Alexandrát, aki magyar és roma nótákat is énekelt. Györgyffy József, Karsai Klára és Bognár Krisztina gyönyörű népdalokkal kápráztatta el a hallgatóságot és örültek a kezdeményezésnek.
A megnyitón Budai Ilona népdalénekes beszélt a hagyományőrzés fontosságáról és a népdalról, mint nemzeti kincsünkről és a rekordkísérletet is ő kezdte meg népdal-énekléssel. Kétszer jött el hozzánk Rigó Mónika, aki fantasztikus hangulatot teremtett a színpadon családjával, ezzel hatalmas sikert aratva.
A szervezők úgy értékelik a három nap eseményeit, hogy azon túl, hogy rekord született, mégis a legnagyobb siker számukra az, hogy olyan összefogás volt látható, tapasztalható, amely ma példaértékűnek és ritkaságnak számít. A cél nemes volt: felhívni a figyelmet a magyar nóta és népdal létjogosultságára. A rendezvényhez és a sikerhez mindenki úgy járult hozzá, ahogy tudott, de minden egyes résztvevő szívből, önzetlenül és hatalmas odaadással tette. Emiatt is születhetett meg ez az eredmény, amely nemcsak a szervezők, nemcsak Győr-Ménfőcsanak, hanem minden egyes ember érdeme, aki a három nap alatt segítséget nyújtott akár az éneklésben, akár a fellépők étellel-itallal való ellátásában, kiszolgálásában, elszállásolásában, a takarításban illetve a hangosítás és a rekordkísérlet dvd-felvétellel történő dokumentálásában. Megszólalhatott a klasszikus cigányzene is, mely elválaszthatatlan kísérője a magyar nótának, ezen kívül citera, és harmonika kíséret is színesítette a nóták, népdalok prezentálását. A német kisebbség is képviseltette magát harmonika-együttesekkel, hatalmas elismerést érdemelve. Az ország több részéről jöttek közénk énekelni: Jászfényszaruból, Szigetszentmiklósról, Nógrád és Komárom megyéből, valamint a fővárosból is. Megyénkből Kimléről, Nyúlról, Győrújbarátról, Győrszemeréről, Nagyszentjánosról, Bakonyszentlászlóról, Lébényből, Mosonszolnokról. A repertoárokból több évtizede nem hallott ritkaságnak számító énekek kerültek elő, melyek szép emlékeket idéztek fel a hallgatóságban. Mindenkinek kell, hogy legyen kedvenc, vagy egy kedves személyhez köthető nótája, melynek hallatán megdobban a szíve, vagy könnyek törnek elő szeméből. Ez így van jól, ettől szép ez a műfaj, hogy minden élethelyzethez köthető egy ének, dal, mely szép gondolatot, mély érzelmeket, fontos üzenetet közvetít számunkra. (Szerelem, elmúlás, csalódás, édesanyához, szülőföldhöz való kötődés, katonaság stb.)
A rendezvény egyúttal több generációt is megmozgatott, hisz a helyi óvodásoktól kezdve a középkorosztályon át egészen a 70-80 éves idős emberekig mindenki lelkesen énekelt a cél érdekében.
A május 3-i eredményhirdetésen záró gondolatként a szervezők elmondták, hogy folytatni kívánják a rendezvényt és hagyományt szeretnének teremteni a közös éneklésnek, nótázásnak. Ezért minden év Anyák Napját megelőző szombaton Győr-Ménfőcsanakra hívják a dalolni vágyókat.
A szervezők egyetlen negatív élménnyel zárták a rendezvényt: sajnálják, hogy a magát nemzetinek nevező médiáktól még csak egy érdeklődő telefonhívást sem kaptak, pedig a program és annak szellemisége és tárgya mindenképpen a magyar értékeink védelmére és terjesztésére szerveződött. Mindezek mellett olyan értékeket, gondolatokat közvetített, melyek a nemzeti médiumoknak fontosabbak kellene, hogy legyenek, mint egy ausztrál kislány eltávolított melle vagy Berlusconi családi ügyei. Ezt ugyanúgy csalódásként élte meg az itt megfordult több, mint ezer látogató is.
Ugyancsak nem történt érdeklődés a megyei napilaptól, a Kisalföldtől sem. A vidékről hozzánk érkezők kértek bennünket, hogy küldjünk postai úton a hétfői napilapból egy-egy példányt számukra, de sajnos ezen kívánságukat a lap érdektelensége miatt nem tudtuk teljesíteni. Így Győr hírneve kissé kesernyés szájízűvé vált Szegeden, Nógrádban és még számos településen. Úgy tűnik számunkra, hogy a Kisalföld részéről ezt a hozzáállást meg kell szoknunk, el kell fogadnunk. Nem mi, szervezők nehezményezzük ezt igazán, hanem mindazok, akik sikerünkben osztoznak: az ország különböző pontjáról ide utazott fellépők, a művészek, a vállalkozók, a segítők, a támogatók és a Győr-Ménfőcsanakon élők, hisz ők is ennek a lapnak az előfizetői, valamint Győr egyéb városrészein élők, akik két napja telefonon érdeklődnek tőlünk a rendezvény eredménye felől.
Éppen amiatt, hogy sem a megyei napilap, sem egyéb országos médium nem adott hírt az eseményről, az érdeklődőket szeretnénk tájékoztatni, hogy az alábbi internetes oldalakon tekinthetők meg a rendezvényről készült videók és fényképek, valamint hamarosan a fellépők és támogatók teljes névsora is: www.menfocsanak.hu és www.elet-ter.eu.
Szintén fenti oldalakon adunk tájékoztatást a rendezvény összefoglalásáról készülő DVD –ről. Egyúttal megköszönjük az Oxygen Tv és a REVITA TV, valamint a Szabad Föld c. lap objektív tájékoztatását, korrekt beszámolóját! Úgy látszik, így is lehet!

A szervezők